Óvatosan az égetéssel forróságban!

Tisztelt Alsónemesapátiak!
 
Óvatosan az égetéssel forróságban!
 
Alsónemesapátiban a helyi rendelet szerint a kerti száraz hulladékok égetése MÉG engedélyezett a veszélyhelyzet miatt, de kizárólag
2021. június 25. péntek 8.00 órától 18.00 óráig és 2021. június 26. szombat 8.00 órától 11.00 óráig.
 
Előzmény: 2021. 06. 19. szombat éjféltől három megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 
Jelenleg másodfokú hőségriasztást van érvényben Magyarországon. Az évszaknak megfelelően természetesen egyre többen választják esti kikapcsolódásként a kerti grillezést, sütögetést. Emellett sokak számára szolgál hűs helyszínként az erdő, s itt is többen sütögetéssel töltik az időt.
Ez azonban veszélyekkel is járhat, amiket kis odafigyeléssel elkerülhetünk!
Általános érvényű szabály, hogy amennyiben a lángok gyújtását jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani.
A lángokat egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül, és még a tűzgyújtás előtt gondoskodjunk azokról az eszközökről és oltóanyagoktól, amelyekkel a tüzet később elfojthatjuk.
Különösen fontos, hogy ne csak a lángokra, de a parázsló részekre is figyeljünk, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.
Ugyanez vonatkozik a kerti sütögetéshez és grillezéshez használt tüzekre is: azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet. Az efféle tűzgyújtást a jogszabályok és a rendeletek alapesetben nem tiltják, és fontos, hogy bármilyen nem gyúlékony folyadék, oltóvíz mindig legyen kéznél.
 
A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad.
Fontos tudni, hogy Zala megye az ország egyik legerdősebb területének számít. Természeti értékeinek megóvása – legyen az szó növényekről, vagy állatokról – közös felelősségünk! Márpedig az erdőtüzeket kis odafigyeléssel el lehet kerülni! Éppen ezért – a hasonló esetek elkerülése érdekében – a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt kéri az erdőjáróktól, hogy:
csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsanak tüzet, a szabályok betartása mellett.
 
A tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.
 
A tüzet SOHA nem szabad felügyelet nélkül hagyni!!!
 
Mindig legyen a közelben a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz!
az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt.
 
Ha feltámad a szél, a tüzet el kell oltani!
 
Baj esetén pedig hívni kell a 112-es segélyhívószámot!
 
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.
 
Forrás: Katasztrófavédelem
 
Óvatosan az égetéssel forróságban!
 
Tisztelettel: Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester